Obilježavanje Dana vatrogastva i Mjeseca zaštite od požara

JAVNA VATROGASNA POSTROJBA
CENTAR ZA ZAŠTITU OD POŽARA POREČ
Poreč, 04.05.2020.

Obilježavanje Dana vatrogastva i Mjeseca zaštite od požara 2020. godine

 

S obzirom na trenutnu situaciju sa zarazom korona virusom i epidemiološke mjere koje su i dalje na snazi  naše tradicionalno obilježavanje Dana vatrogasaca i Mjeseca zaštite od požara bit će u skladu sa propisanim uputama. Zato vam se obraćam ovim putem.

Svim kolegicama i kolegama vatrogascima čestitam DAN VATROGASACA !

Dan vatrogasaca je prigoda da sagledamo vatrogastvo i vatrogasce na našem području.

Vatrogastvo na poreštini ima dugu tradiciju, početak organizirane vatrogasne službe u Poreču datira od 1893. godine kada je usvojen Pravilnik vatrogasaca grada Poreča te  vatrogasna služba od tada kontinuirano djeluje do današnjih dana.

U tih proteklih 127 godina organiziranog vatrogastva kroz porečko vatrogastvo prošao je velik broj ljudi koji su svojim nesebičnim zalaganjem, iskustvom i znanjem postavili čvrste temelje vatrogastva na našem području te pridonijeli  njegovu razvitku.

Ukupno na našem području trenutno imamo 144 osposobljena vatrogasca , od čega su 29 profesionalni vatrogasci, a ostalo su osposobljeni dobrovoljci koji u svakom trenutku mogu djelovati i koji raspolažu svom potrebnom opremom, vozilima i logistikom. Ukupno  djeluje 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja zajedno sa  javnom postrojbom čine mrežu koja efikasno pokriva čitavo područje poreštine,  a to je 350 km2, 178 naselja sa  oko 30.000 stanovnika.

Priprema ljetne požarne sezone su u tijeku. Sazvan je stožer CZ na tu temu. Usvojeni su svi operativni planovi te se sve odvija prema planu i 01.06. bit ćemo spremni za početak ljetne požarne sezone.

Vatrogasci su se kao operativna snaga sustava civilne zaštite stavili na raspolaganje stožerima CZ. Od dana proglašenja epidemije korona virusa, aktivnosti vezane uz sprječavanje širenja zaraze postale su jedna od većih zadaća na kojim su se angažirali i profesionalni i dobrovoljni vatrogasci. Angažirali su se na obavljanju niza aktivnosti. Tako su primjerice bili angažirani na prijevozu osoba u karantenu vatrogasnim vozilima, te preuzimanju i prijevozu zaštitne opreme. Jedna od većih zadaća bila im je kontrola provedbe naloženih mjera samostalnim ophodnjama i provjera rada i poštivanja radnog vremena u trgovinama i upozoravanje na poštivanje mjere o izbjegavanju socijalnog kontakta.

Zajedno s policajcima sudjelovali su u provjeri propusnica na kontrolnim punktovima, te imali zajedničke ophodnje koje su provjeravale provedbu mjera o negrupiranju.

Pomagali su i pružajući ispomoć organizaciji Crvenog križa u dostavi hrane i lijekova potrebitim građanima, a pružali su pomoć i organizaciji zdravstva, pomoć pri organizaciji i opremanju prostora za dekontaminaciju vozila, te prevozili obroke operativnim snagama civilne zaštite.

Uz sve te aktivnosti odrađivali su svoje aktivnosti u gašenju požara i tehničkim intervencijama.

Zahvalio bih se svima njima na maksimalnom angažmanu u ovim izvanrednim uvjetima i zajedničkom poslu koji su odradili i  dali  svoj maksimum.

Također hvala svima koji nas podržavaju i prepoznaju važnost našeg rada.

ZAPOVJEDNIK
JVP CZP POREČ
Denis Matošević