Vatrogastvo na Poreštini

Na području Poreštine počeci organiziranog vatrogastva spominju se već 1893. godine kada je po nalogu tadašnjeg kralja naloženo načelniku Poreča osnivanje civilne vatrogasne jedinice.

Poslije drugog svjetskog rata do 1960. godine vatrozaštita je bila organizirana kao vatrogasna milicija da bi od 1960.  do 1972. godine promijenila naziv u Dobrovoljno vatrogasno društvo u kojemu su bile stalno zaposlene 4 osobe.

Od 16.03.1972. godine osniva se Profesionalna vatrogasna jedinica sa stalno zaposlenih 7 osoba. Dobrovoljno vatrogasno društvo nastavlja sa radom i čini veliku pomoć profesionalnoj jedinici kod inih intervencija.

Lokalna samouprava vodi brigu o vatrogastvu na svom području, ubrzo se počinju nabavljati vatrogasna vozila za gašenje požara kao i sva potrebna oprema.

Na poreštini se počinju osnivati Dobrovoljna vatrogasna društva tako da se društva organiziraju u Vrsaru, Sv.Lovreču, Baderni, Višnjanu, Kašteliru i Taru a sva ta društva su bila udružena u Vatrogasni savez Općine Poreč.

Nakon domovinskog rata, 01.4.1994. godine Profesionalna vatrogasna jedinica prelazi pod ingerenciju Ministarstva unutarnjih poslova a u isto vrijeme Dobrovoljna vatrogasna društva prestaju s radom.

Nakon 6 godina rada vatrogasnih postrojbi pod MUP-om, odlukom Vlade vatrogastvo prelazi pod ingerencijom lokalne samouprave i tada počinje podizanje organiziranosti vatrogastva, vatrogasci dobivaju značajno mjesto u društvu, vrši se školovanje vatrogasnih kadrova, nabavlja se najmodernija i kvalitetna vatrogasna oprema i vozila, osnivaju se Dobrovoljna vatrogasna društva, osniva se Područna vatrogasna zajednica u kojoj je udružena Javna vatrogasna postrojba i Dobrovoljna vatrogasna društva. Financiranje kao Javnih postrojbi tako Dobrovoljnih društva regulirano je Zakonom o vatrogastvu.

Javna vatrogasna postrojba Centar za zaštitu od požara Poreč je u periodu od 2000.godine do današnjeg dana izvršila nabavku 7 vatrogasnih vozila čime će se zagarantirati još veća sigurnost kako domicilnom stanovništvom tako i našim gostima koji se odmaraju na našem području. Kontinuirano se zanavlja vatrogasna osobna i skupna oprema kao i vatrogasna armatura ( cijevi, mlaznice, itd.). Ulažu se znatna sredstva u uređenju prostorija u kojima obitavaju vatrogasci, vodi se kontinuirano osposobljavanje i uvježbavanje vatrogasaca, obavljaju se predavanja o opasnostima u požaru sa djecom koji pohađaju vrtiće i osnovnu školu a sve u cilju preventivnog djelovanja.

Sve je to dovelo da, vatrozaštita na našem području iz dana u dan, bude sve bolja i organiziranija a sve to bez udjela lokalne samouprave ne bi bilo moguće.