13. konferencija Europskog speleospasilačkog saveza

Na prostoru jame Baredine, Poreč, u petak 15.11. u 09 sati službeno je otvorena 13. konferencija Europskog speleospasilačkog saveza (ECRA – European Cave Rescue Association).

Otvorenju su prisustvovali predstavnici Grada Poreča-Parenzo, Vatrogasne zajednice Istarske Županije, Javne vatrogasne postrojbe Poreč te Turističke zajednice Tar-Vabriga.

Na skupu se održava 5 stručnih radionica spašavanja podijeljena u nekoliko kategorija i to: medicina spašavanja, tehnički aspekti speleospašavanja, ronilačko spašavanje iz potopljenih podzemnih objekata, o proširivanju uskih prolaza i kanala te o certificiranju speleospasilačkih timova u okviru EU.

Osim stručnih predavanja, demonstracija i radionica, bitna tema okruglog stola je osnivanje Svjetske speleospasilačke mreže.

Skup se održava do nedjelje 17.11.2019.g. dok će jedna od zanimljivih tema biti demonstracija ronilačkog spašavanja kao i spašavanja iz podzemnih objekata zasićenih ugljikovim dioksidom odnosno u objektima gdje je otežano disanje.

Na konferenciji sudjeluje preko 80 spašavatelja iz Austrije, BiH, Bugarske, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Norveške, Poljske, RS Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Švicarske, Turske, Velike Britanije, Kanade, SAD i Hrvatske.