Stožer civilne zaštite-priprema protupožarne sezone 2021

U organizaciji Grada Poreča i Stožera civilne zaštite Grada Poreča u Velikoj vijećnici održana je proširena sjednica Stožera civilne zaštite pod predsjedanjem načelnika Stožera Denisa Matoševića, a vezano za pripremu protupožarne sezone na području Grada Poreča i općina Poreštine. Prisutne je pozdravio i sudjelovao u radnom dijelu sastanka i gradonačelnik Loris Peršurić.

Denis Matošević je i kao područni vatrogasni zapovjednik upoznao sve prisutne o prošlogodišnjoj sezoni, a s njim u suradnji voditelj službe za zaštitu i spašavanje Vatrogasne zajednice Istarske županije Denis Stipanov. Usvojeni su plan rada, financijski plan i plan operativne provedbe u požarnoj sezoni. Dodatno, usvojio se i Plan aktivnog uključenja svih subjekata zaštite od požara, a razgovaralo se i o lokalitetima i prostorima za uspostavljanje odgovarajućih zapovjednih mjesta za koordinaciju gašenja požara, kao i uključenje Stožera u slučajevima kada je potrebno proglasiti veliku nesreću ili katastrofu.

Kao što je napomenuo načelnik Matošević, Poreština je spremna protupožarnu sezonu, a ove godine očekuje se i isporuka čak pet novih vozila. Uz jedno veće vozilo za gašenje šuma koje dolazi iz državnog proračuna, četiri nova vozila su u izradi i njihova se isporuka očekuje kroz godinu.

Dodatno, u suradnji s Gradom Porečom provodi se i strateški EU projekt STREAM iz područja prilagodbe klimatskim promjenama.

–  Za nas je ovo važan i značajan projekt kojim ćemo dobiti vrijednu opremu u vrijednosti 700.000 kuna. To će nam omogućiti da budemo jedna od prvih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj koja će biti opremljena za djelovanje u kriznim situacijama poplave, rekao je Matošević.

Na kraju sastanka zaključeno je da su na našem području, u dosadašnjoj fazi, pripreme za protupožarnu sezonu 2021. izvršene pravodobno, priopćeno je iz Grada Poreča.