Trenažna obuka za članove Interventne vatrogasne postrojbe Istarske županije

Temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. godini 85 pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi Istarske županije iz sastava intervencijske postrojbe Vatrogasne zajednice Istarske županije prošli su jučer u sportskoj zračnoj luci Campanož kod Medulina obuku s helikopterom HV koja se sastojala od desantiranja, iskakanja iz lebdećeg helikoptera i korištenja spremnika vode tvz. kruške.

Kako doznajemo desantiranje i gašenje šumskih požara radi se u svrhu osposobljavanja Hrvatske vatrogasne zajednice za pripadnike DVIP-a (državne vatrogasne intervencijske postrojbe) u suradnji s Ministarstvom obrane. Teoretski dio i tjelesna spremnost za nove pripadnike, njih 14 iz javnih postrojbi Istre, odrađen je 1. i 2. lipnja u JVP Pula.

Praktični dio, odnosno rad s helikopterom, odrađen je kod Medulina, a sudjelovalo je ukupno 85 vatrogasaca iz svih javnih postrojbi Istre, pripadnika DVIP-a (starih već osposobljenih i novi koji su prošli teoretsku obuku).

Inače, intervencijska postrojba Vatrogasne zajednice IŽ broji 100 pripadnika (od ukupno 230 profesionalnih vatrogasaca).

Na obuci su sudjelovala i dva potražna psa, jedan iz JVP Pula i jedan iz DVD-a Višnjan sa svojim vodičima vatrogascima.