Vatrogasci JVP POREČ apeliraju – spriječimo požare!

Vrijeme je borbe protiv širenja epidemije COVID-19 te vatrogasci  kako u području svojih redovnih aktivnosti kroz zaštitu od požara i drugih nesreća tako i kroz provedbu aktivnosti  sustava civilne zaštite sudjeluju u provedbi istih.
Međutim na našem području djelovanja u posljednje vrijeme bilježimo velik broj požara na otvorenim prostorima. Tijekom prvih nekoliko dana TRAVNJA nesavjesnim spaljivanjem izgorjelo je 20 ha površine, a u gašenju je sudjelovalo 137 vatrogasaca i 51 vatrogasno vozilo.

Zato apeliramo na sve stanovnike i sugrađene da zajedničkim snagama spriječimo požare!

Savjetujemo  da se biljni otpad ne spaljuje već  kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci Istarske županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad. Sve osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenom prostoru dužne su zatražiti odobrenje od JVP POREČ.
Vatru ne palite za vjetrovita vremena  i za vrijeme sušnih razdoblja, a biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima.

Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara, pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.

Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na
otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u
potpunosti ne ugasi.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja.

Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Ukoliko primijetite požar, nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

ZAPOVJEDNIK
JVP CZP POREČ
Denis Matošević