Vatrogasci obilježili dan svoga zaštitnika sv. Florijana

U planu nabava vozila za gašenje na visini
Prvi pisani trag o vatrogastvu na Poreštini datira još iz porečkog statuta iz 1363. godine kroz odredbe o zaštiti od požarne opasnosti, a organizirano vatrogastvo začeto je 1893. godine usvajanjem prvog pravilnika o vatrogasnoj službi

U čast blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, porečka Javna vatrogasna postrojba priredila je svečanost na kojoj su u viša profesionalna zvanja promaknuti vatrogasci Lučano Vorić, Adrijano Floris, Mateo Topić i Arian Žužić, a vatrogasac Vedran Beato tom je prigodom primio odlikovanje, Brončanu vatrogasnu plamenicu, za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama.

Vatrogascima i uzvanicima prigodnom se besjedom obratio zapovjednik porečke Javne vatrogasne postrojbe Denis Matošević, podsjetivši na dugu tradiciju vatrogastva na Poreštini: još iz porečkog statuta iz 1363. godine datira prvi pisani trag o vatrogastvu kroz odredbe o zaštiti od požarne opasnosti, a organizirano vatrogastvo začeto je 1893. godine usvajanjem prvog pravilnika o vatrogasnoj službi.

Djeluje 171 operativni vatrogasac

– Kroz proteklih 126 godina organiziranog vatrogastva kroz porečko vatrogastvo prošao je velik broj ljudi koji su svojim nesebičnim zalaganjem, iskustvom i znanjem postavili čvrste temelje vatrogastva na našem području te pridonijeli njegovu razvitku, rekao je zapovjednik Matošević. Danas u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Poreč te u šest Dobrovoljnih vatrogasnih društava Poreštine djeluje 171 operativni vatrogasac, a oni raspolažu s ukupno 30 vatrogasnih vozila. U planu je nabava vatrogasnog vozila za gašenje i spašavanje na visini, za što će biti potrebna i pomoć zajednice, navijestio je Matošević.

Mjesec zaštite od požara

Porečki gradonačelnik, koji je ranije istog dana u gradskoj vijećnici u povodu blagdana sv. Florijana priredio i prijem za predstavnike Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnih vatrogasnih društava Poreštine, je na svečanosti čestitao vatrogascima njihov dan, zahvalio im je na spremnosti i na sudjelovanju ne samo u intervencijama već i u brojnim gradskim manifestacijama, te im poručio: “Osjećam se sigurno u ovom gradu, a među ostalim to je i zbog vas. Želim vam mnogo sreće i ča manje dela”.

Tom su prigodom najavljeni i Dani otvorenih vrata porečke Javne vatrogasne postrojbe koji će se u sklopu obilježavanja svibnja kao Mjeseca zaštite od požara, održati od 6. do 9. svibnja. Tih dana će porečki vatrogasci održati više javnih vježbi i demonstracija vatrogasnih intervencija i spašavanja ljudi, svakoga dana u vremenu od 11 do 12 sati, a u vještini uporabe protupožarnih sredstava i sudjelovanja u akcijama spašavanja moći će se u vremenu od 12 do 14 sati okušati i posjetitelji.

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ