Proslavljen sv. Florijan i 126 godina porečkog vatrogastva

Porečko vatrogastvo tradicionalno tijekom svibnja obilježava Mjesec zaštite od požara, ali i 4. svibnja – dan svoga zaštitnika sv. Florijana.

Današnja proslava započela je prijemom kod gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, koji je u Maloj vijećnici primio predstavnike Javne vatrogasne postrojbe – Centra za zaštitu od požara Poreč i Područne vatrogasne zajednice. Na svečanom prijemu sudjelovali su zapovjednik Javne vatrogasne postaje Poreč(JVP) Denis Matošević te njegov zamjenik Kristijan Ukota, predsjednik Upravnog vijeća JVP Lino Dobrila, predsjednik Područne vatrogasne zajednice Mario Laković, upravitelj porečke Šumarije Zoran Brščić, potom zapovjednici DVD-ova Daniel Roša (Lampo Tar-Vabriga), Lučano Vorić (Plamen Višnjan), Silvio Kocijančić (Grom Kaštelir-Labinci), Damir Laković (Castrum Sv. Lovreč), te predsjednik DVD-a Vrsar Danijel Tribuljak.

Čestitajući im blagdan njihova nebeskog zaštitnika, gradonačelnik je istaknuo kako je ovaj dan prigoda za naglasiti značaj vatrogastva u komunalnom, preventivnom i zaštitarskom životu grada Poreča, ali i u društvenom.

– Vi svoje svakodnevne zadatke odrađujete uvijek na najvišoj razini i profesionalno. Iako ne znate što vam novi dan donosi i kakve situacije ćete morati rješavati, od vas su očekivanja uvijek najviša moguća. Baš zato vam želim čestitati i reći da u Gradu Poreču uvijek imate partnera. Trudit ćemo se podržavati vaš rad i dalje koliko god možemo., rekao je Peršurić, poželjevši vatrogascima što je moguće manje posla.

Denis Matošević pohvalio je vrlo dobru suradnju koju vatrogasci ostvaruju s Gradom Porečom, napomenuvši kako je u poslu, osim dobre reakcije, važna i prevencija i edukacija.

– U postupku je javna nabava za nabavu četiri nova vatrogasna vozila. Uz to, velika nam je želja ostvariti i zahtjevan projekt nabave vozila za gašenje i spašavanje s visina, za što se nadamo da će se osim lokalnih samouprava uključiti i gospodarstvo, a možda i država.

Porečki vatrogasci ove godine obilježavaju 126 godina kontinuiranog djelovanja, a osim JVP-a, na Poreštini u sklopu Područne vatrogasne zajednice djeluje još i šest DVD-ova. Sveukupno je aktivan 171 vatrogasac i 30 vozila.

Tradicionalno, proslava blagdana sv. Florijana nastavila se u Vatrogasnom domu, gdje je Područna vatrogasna zajednica Poreč dodijelila brončanu vatogasnu plamenicu vatrogascu Vedranu Beatu, za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama. Uz njega, Lučano Vorić i Adrijano Floris stekli su zvanje vatrogasac I klase, Mateo Topić stekao je zvanje mlađeg vatrogasca I klase, dok je Arian Žužić stekao zvanje mlađeg vatrogasca.

Od 6. do 9. svibnja 2019. Vatrogasna postrojba organizira i Dane otvorenih vrata, tijekom kojih će građani moći posjetiti Vatrogasni dom i upoznati se s porečkim vatrogascima i njihovim svakodnevnim radom.