U Poreču srušeno stablo zarobilo obitelj u automobilu, izvlačili ih vatrogasci

Strašna oluja koja je danas oko 15 i 30 sati pogodila cijelu Istru najviše je nedaća donijela na širem i užem području Poreča i Červar Porata, gdje na sreću, osim velike materijalne štete, nije bilo ozljeđenih osoba.

Vatrogasci su imali više od dvadesetak intervencija na terenu, od toga broja najviše u Poreču, potom u Umagu gdje je grom udario u stablo, a na području Pazina i Labina bilo je samo po jedno srušeno stablo rekao nam je Dino Kozlevac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije.

Kao tornado

U Poreču nakon dvadesetak minutne grmljavine i olujna vjetra ceste su izgledale kao da ih je poharao tornado. Vjetar je doslovno počupao na desetke velikih stabala, a odlomljene grane ostalih letjele na sve strane. Jače je oštećeno ukupno tri automobila na koja su padala velika stabla, a najveće štete zabilježene su u Červar Portu, točnije na poznatome odmorištu Porto busoli, gdje je stablo palo na automobil u kojem se u trenutku nevremena nalazila jedna obitelj s malom djecom. Srećom svi su prošli neozljeđeni, a ostala dva slučajeva zabilježena su u Plavoj Laguni kod Istarske hiže i kod dječjeg vrtića Radost u Poreču, gdje su srušena debla zarobila parkirane automobile. Osim ovih intervencija, vatrogasci su na terenu zaista imali pune ruka posla, a pomoć im pružali i kolege iz Dobrovoljno društva Plamen iz Višnjana.

Kod Stancije Vodopija jedno je stablo palo na strujni vod, slične štete zabilježene su i u Novoj Vasi, a obzirom da interevencije još traju, sve zabilježeno na terenu tek treba zbrojiti da se utvrdi o kakvim se posljed

icama radi. Odmah nakon nevremena alarmirane su i sve ostale službe, djelatnici Komunalnog poduzeća Usluga iz Poreča, ali i interventni tim Hrvatskih cesta . Prvi su odštopavali sve šahtove koje je vodena bujica nanijela polomljenim granama i lišćem, a drugi imali intervencije na cestama uklanjajući sve odlomljene grane. Našim obilaskom terena uočili smo i mnoge vodene nanose na cesti, a automobili koji su onuda prolazili doslovno su glisirali. Na sve strane bilo je razbacanoga razna materijala i počupanih biljaka od olujna vjetra. Grad je izgledao sablasno prazan, tek tu i tamo moglo se vidjeti pokojeg turistu mokroga do kože. Turistički objekti koji na vrijeme nisu sklonili svoje tende i suncobrane više ih niti nemaju. Zrakom su letjele i stolice, stolovi, tegle od cvijeća… a kolika je šteta i na privatnim kućama, taj podatak nitko ne zna. Za očekivati je da će svi ti zasigurno se javiti osiguravajućim kućama s razbijenim prozorima, škurama i koječeg drugog u narednome periodu. (Ivan Grgat. Glas Istre)

U zoni od Viala do Brula mnoga su stabla isčupana i polomljena, među njima i jedan od najljepših borova koji je krasio šetnicu u zoni nekadašnje Colonie Julie (iza bunkera). Počupani su i polomljeni mnogi borovi i u zoni od gostionice Hrast do Borika, kao i dalje prema Materadi i Červar Portu.