Međunarodni dan vatrogasaca – porečkim vatrogascima dva nova vozila

Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i proslave njihova zaštitnika sv. Florijana danas, 4. svibnja 2017. u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Poreč održana je prigodna svečanost za porečke vatrogasce i njihove poslovne suradnike, te su prezentirana dva nova vatrogasna vozila.

Ključeve dva manja vatrogasna vozila – jednog za prijevoz vatrogasaca i opreme za manje tehničke intervencije, te drugog, predviđenog za gašenje šumskih požara, zapovjedniku JVP Poreč Denisu Matoševiću uručio je zamjenik gradonačelnika Grada Poreča- Parenzo Loris Perušić.

– Poreč ima visoku komunalnu razvijenost i uređenost, ali prije svega je siguran grad, a upravo ste vi jedna bitna karika da je naš grad siguran za sve naše sugrađane i goste koji dolaze u naš grad, na čijem prostoru u ljeti boravi i preko sto tisuća ljudi, rekao je Peršurić.

Vatrogasna vozila nabavljena su sredstvima Područne

vatrogasne zajednice Poreč, koju financiraju Grad Poreč – Parenzo i općine Poreštine.

Matošević je, obraćajući se okupljenima rekao kako se porečko vatrogastvo tijekom povijesti razvijalo unutar četiri države i prilagođavalo brojnim državnim promjenama, sustavima i uređenjima, ali vatrogasci su uvijek, neovisno o navedenim promjenama, jednako brinuli o sigurnosti stanovništva i njihove imovine. U više tisuća provedenih intervencija porečki vatrogasci pokazali su svoju stručnost i humanost u nesebičnoj zaštiti grada i njegovoj okolici. Postrojba danas broji 28 profesionalnih vatrogasaca, osposobljenih za rješavanje svih intervencija i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i njihovim materijalnim dobrima.

-Sigurnost naših građana i gostiju na našem području zajamčena je zahvaljujući dobroj tehničkoj opremljenosti, opremljenim i obučenim vatrogascima koji svojim radom i zalaganjem često riskiraju svoj život i zdravlje. Javna vatrogasna postrojba Poreč raspolaže sa 15 vatrogasnih vozila raznih namjena, a konstantno se nabavljaju nova i provjerava postojeća vatrogasna oprema. Provodi se osposobljavanje i uvježbavanje vatrogasaca, operativno preventivne aktivnosti, obavljaju se predavanja o opasnosti od požara za djecu predškolskog i školskog uzrasta, kao i za djelatnike u turističkim tvrtkama, demonstriraju se vježbe evakuacije spašavanja i slično. Kao pomoć kod velikih nesreća na našem području prisutna su i 133 osposobljena operativna člana DVD-a, a to su DVD „Plamen“ Višnjan, DVD „Grom“ Kaštelir-Labinci, DVD „Lampo“ Tar-Vabriga, DVD Vrsar, DVD Sveti Lovreč i DVD „Vitis“ Vižinada, rekao je Matošević.

Izrazio je nadu da  će se održati kontinuitet ulaganja u vatrogastvo i na taj način obnoviti i unaprijediti vatrogastvo na našem području. Zahvalio se ujedno i Upravnom vijeću Javne vatrogasne postrojbe, Područnoj vatrogasnoj zajednici Poreč, Gradu Poreču – Parenzo i okolnim općinama na razumijevanju i podršci u djelovanju JVP Poreč.