SV.FLORIJAN – DAN VATROGASACA 04.05.2022.

Povodom dana zaštitnika vatrogasaca – Sv. Florijana, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić susreo se danas sa zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe – Centra za zaštitu od požara Poreč Denisom Matoševićem, te dežurnom smjenom vatrogasaca u Vatrogasnom domu, kao i predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava Poreštine.

Kako je istaknuo zapovjednik Matošević, protekle su godine bili maksimalno angažirani, imali su preko 440 intervencija, a sve su odrađene uspješno i po pravilima službe. Osim toga, lani se nastavila epidemija koronavirusa, a vatrogasci su se od početka, kao operativna snaga sustava civilne zaštite stavili na raspolaganje stožerima, te su aktivnosti vezane uz sprječavanje širenja zaraze postale jedna od većih zadaća na kojima su bili angažirani i profesionalni i dobrovoljni vatrogasci. Osim što su sudjelovali u provođenju mjera Stožera civilne zaštite i pomagali u organizaciji cijepljenja i prijevozu uzoraka PCR, radili su i na zaštiti od požara.

Matošević je istaknuo kako na svom području trenutno imaju 136 osposobljena vatrogasca, od čega su 29 profesionalni vatrogasci, a ostalo su osposobljeni dobrovoljci koji u svakom trenutku mogu djelovati i koji raspolažu svom potrebnom opremom, vozilima i logistikom. Ukupno djeluje 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja zajedno sa javnom postrojbom čine mrežu koja efikasno pokriva čitavo područje Poreštine, a to je 350 kilometara kvadratnih, odnosno 178 naselja sa oko 30.000 stanovnika. Matošević je podsjetio kako je uz operativne aktivnosti u prošloj godini donesen i novi Statut JVP, usklađen s novim zakonom o vatrogastvu, te osigurani svi preduvjeti za aktivno funkcioniranje JVP.

Zapovjednik Matošević podsjetio je i na seriju nabavke nove opreme koja se dogodila u proteklih godinu dana, pri čemu se zahvalio na suradnji i potpori u nabavci iste Gradu Poreču-Parenzo i Područnoj vatrogasnoj zajednici. Naime nabavljeno je šest novih vozila, nova platforma i nova oprema za obranu od poplava.

Čestitajući im blagdan njihova nebeskog zaštitnika, gradonačelnik je istaknuo kako je ovaj dan prigoda za naglasiti značaj vatrogastva u komunalnom, preventivnom i zaštitarskom životu grada Poreča, ali i u društvenom.

-Sa zapovjednikom Matoševićem čujem se svakodnevno i po nekoliko puta na dan i znam da su od samog početka širenja koronavirusa intenzivno radili i sudjelovali u provođenju mjera Stožera, i kao podrška u provođenju cijepljenja, uz sve intervencije koje su imali. U proteklih godinu dana stigla je i nova oprema i sad možemo reći da su vatrogasci kompletno opremljeni najsuvremenijim vozilima i vrhunskom opremom. Možemo biti mirni i sigurni dugo vremena na cijeloj Poreštini. Na nama je da im poželimo puno sreće i što manje posla, zaključio je Peršurić.

Ovaj je dan bio i prilika da se podijele zahvalnice zaslužnim pojedincima i DVD-ima za aktivnosti u protekloj godini, što su učinili zapovjednik Matošević i predsjednik Područne vatrogasne zajednice Đulijano Petrović. Zahvalnice Javne vatrogasne postrojbe Poreč dobio je Grad Poreč-Parenzo za pomoć i suradnju, dok su zahvalne Područne vatrogasne zajednice dobili svi DVD-i Poreštine: iz „Vrsar“ iz Vrsara, „Castrum“ iz Svetog Lovreča, „Vitis“ iz Vižinade, „Grom“ iz Općine Kaštelir-Labinci i „Lampo“ iz Općine Tar-Vabriga.$0 $0Ovom su prilikom urečene i zahvalne Hrvatske vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne zajednice iz Petrinje za pomoć potresom pogođenim područjima i to Denisu Matoševiću, Goranu Kmetu, Arianu Žužiću, Deanu Grudiću, Valentinu Pršuriću, Robertu Tamburiniju, Franku Fatoriću i Karlu Alfeu.