Foto: Pokazna vježba – Požar u Osnovnoj školi Tar-Vabriga

10. studenog 2016. u 12:40 sati vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Poreč dobili su od ravnateljice Osnovne škole Tar-Vabriga dojavu o požaru u učionici matematike u prizemlju škole, čime je započela vježba evakuacije i gašenja požara.

Po dolasku na mjesto intervencije, pripadnici dobrovoljog vatrogasnog društva rasporedili su se na evakuacijske izlaze, kako bi pomogli usmjeravanju učenika prilikom udaljavanja od mjesta požara na sigurno mjesto. Prilikom izviđanja utvrđeno je kako spomenuta učionica gori, pa je obavljena unutarnja navala pomoću mlaza vode, pri čemu su vatrogasci koristili izolacijske aparate za zaštitu dišnih organa.

Vođa skupine ubrzo je javio da su uočene dvije osobe, od kojih jedna ozlijeđena. Dvojica vatrogasaca tada se opremaju izolacijskim aparatima te sa nosilima ulaze u školu, dolaze do ozlijeđenog učenika, iznose ga na nosilima i predaju ekipi Crvenog križa. Potom pomažu pri izlasku još jedne učenice koju je uhvatio napad panike, pa i nju odvode do ekipe Crvenog križa koja je zbrinjava do dolaska Hitne pomoći.

Vođa skupine u 13:00 sati javlja da je požar ugašen te slijedi detaljan pregled svih prostorija u školi. Nakon toga, zapovjedništvu javlja da u prostorijama škole nema nikoga, odnosno da je statistika učitelja o broju evakuirane djece točna.

U 13,30 zapovjednik vježbe prenosi zapovjedniku JVP CZP Poreč i ravnateljici škole informaciju da je evakuacija i gašenje požara uspješno izvršeno te da je vježba gotova.

Sudjelovali su svi učenici, učitelji i osoblje škole, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Poreč, vatrogasci DVD Lampo Tar-Vabriga te ekipa Crvenog križa (Osnovna škola Tar-Vabriga).

Prikazane su sve faze spašavanja i zbrinjavanja prilikom požara, od dojave o požaru, evakuacije učenika, učitelja i osoblja, dolaska vatrogasaca na mjesto požara, izviđanja situacije, donošenje plana intervencije, prihvata vatrogasnih postrojbi, zbrinjavanja ozlijeđenih i gašenja požara.

U vježbi su sudjelovali:

  • JVP CZP Poreč: Kristijan Ukota, Enis Žužić, Robert Bratović i Damir Laković
  • DVD Lampo Tar-Vabriga: Danijel Roša, Antonio Momić, Antonio Rušnjak, Đakomo Vošten, Leo Sokolović
  • Ekipa Crvenog križa Osnovne škole Tar-Vabriga

Organizacija vježbe: ravnateljica Marina Skopac, voditelj evakuacije Hrvoje Paić, zapovjednik JVP CZP Poreč Denis Matošević, zamjenik zapovjednika Kristijan Ukota i voditelj ekipe Crvenog križa Igor Ostojić. (parentium.com)