Na vatrenoj liniji: povijest porečkog vatrogastva

U srijedu, 4. svibnja 2016. s početkom u 19 sati u Obrtničkom domu u Poreču bit će predstavljena knjiga “Na vatrenoj liniji: povijest porečkog vatrogastva” autorice Elene Poropat Pustijanac.

Na predstavljanju povodom obilježavanja Međunarodnog dana vatrogasaca i proslave sv. Florijana, njihova zaštitnika o knjizi će govoriti zapovjednik JVP – CZP Poreč Adrijano Jugovac, urednica dr. sc. Elena Uljančić-Vekić i autorica.

Monografija donosi kronološki presjek povijesti vatrogastva na porečkom području od kraja 19. stoljeća do danas, a namjera joj je prikazati razvoj, značaj i vrednote porečkog vatrogastva do današnjih dana, ukazati na humani poziv vatrogasaca i njihov nesebičan angažman u ostvarivanju zaštite od požara građana i njihove imovine. Riječ je o prvoj cjelovitoj monografiji o povijesti porečkog dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva.

Nakladnici su porečki Muzej i Javna vatrogasna postrojba, dok dizajn knjige potpisuje Studio Sonda iz Vižinade. Knjiga je realizirana uz financijsku potporu Grada Poreča i Područne vatrogasne zajednice Poreč.

[sivac]Elena Poropat Pustijanac je povjesničarka i kustosica Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču. Područja njezina posebnog znanstvenog i istraživačkog interesa su gospodarska, socijalna i društvena povijest 19. i 20. stoljeća. Surađivala je na više stručnih projekata i manifestacija u muzeju i izvan njega. Autorica je dviju muzejskih izložbi te nekoliko radova u časopisima i knjigama.[/sivac]

Izvor: parentium.com