Vatra progutala oko 40 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja kod Gambetići

Glas Istre, Mateo Sardelin
Kod sela Gambetići, između Baderne i Višnjana, danas u 11.40 sati izbio je veliki požar, koji trenutno na terenu gasi više od 50 vatrogasaca s više vozila, a i policijski službenici su na mjestu događaja.

Vatrena stihija je uzela maha, stoga je u pomoć vatrogascima stigao i kanader koji je u više naleta bacao vodu po vatrenoj stihiji. Vatra je progutala oko 40 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja, a za sada nisu ugrožene osobe kao ni kuće obližnjeg naselja. Od glavnog zapovjednika vatrogasnih snaga Dina Kozlevca smo dobili prve informacije nakon lokalizacije požara.

– Požar je lokaliziran u 15.40 sati, a slijedi dogašivanje požarišta. Kuće u mjestu Gambetići kao i obližnje skladište Brko drvo su obranjeni te nije bilo opasnosti za ljude. Opožareno je prema svemu sudeći oko 40 hektara bjelogorišne šume, trave i niskog raslinja, kazao nam je Kozlevac.

Na teren su upućene velike snage vatrogasaca iz gotovo cijele Istre sa oko 50 vatrogasaca i 17 vozila te kanaderom. Osim porečkih vatrogasaca na terenu su bila dobrovoljna društva iz Svetog Lovreča, Višnjana, Vižinade, Kaštelir-Labinci, Tara i Vrsara. Pored toga u pomoć su pozvani vatrogasci iz Buzeta, Pazina Pule i Rovinja sa po jednim vozilom i po dva vatrogasca.

Iz policije doznajemo da je požar izbio kada je 59-godišnjak palio korov kod Gambetića. Vatra mu je izmakla kontroli i proširila se niskim raslinjem i šumom oko mjesta. Vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje požara prema naseljenom području i trenutno ne postoji opasnost za život ljudi. Budući da je vatra uslijed djelovanja vjetra promijenila smjer prema Baderni i šumovitom području, u gašenje se uključio i kanader.

Foto: Glas Istre, Mateo Sardelin