Intervencije vatrogasaca zbog štete od nevremena, stranca u kampu udario grom

U Istri su jučer od 9 sati do podneva evidentirana 24 događaja uzrokovana obilnim oborinama, jačim vjetrom i grmljavinom, javio je Županijski centar 112 Pazin.

Grom je u kampu Bijela uvala udario stranog državljanina koji je prevezen u Opću bolnicu Pula. Udar groma pretrpjelo je i osobno vozilo na cesti Vozilići – Labin, dok ozlijeđenih, srećom, nije bilo, kao ni prilikom udara groma u kuću u Kašteliru.

U trafostanici pogođenoj udarom groma u općini Raša izbio je požar, a prekid opskrbe električnom energijom zabilježen je na području Labinštine. Bez opskrbe električnom energijom osim Labina bili su dijelovi Poreštine, Novigrada, Buja i Umaga. Zaprimljeno je 7 dojava o palim stablima na kolnik na području Umaga i Poreča, čiji su vatrogasci izveli četiri tehničke intervencije uklanjanja stabala palih na vozila i jedno ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija (u Umagu).

Od 20,50-23,00 sata zaprimljene su dojave o dva udara groma u stablo, jedan u Vrsaru u ulici Rade Končara i jedan kod mjesta Čipri na području Pazina. Dvije tehničke intervencije JVP Poreč bile su potrebne zbog ispumpavanja vode iz prizemnih prostorija u OŠ Poreč i u naselju Špadići. Na području Pule i Peroja iz ležišta je iskočilo nekoliko šahtova, a na cesti Vodnjan-Bale stablo je palo na prometnicu.

Bez električne energije je do 6 sati ujutro bilo više sela u okolici Marčane, područje Kanegre do 23,30 sati, a još je ujutro bez struje bilo nekoliko sela na području općine Svetvinčenat.

Za danas je najavljeno umjereno i pretežno oblačno vrijeme s kišom i grmljavinskim pljuskovima. Prema večeri očekuje se prestanak kiše i djelomično razvedravanje, uglavnom na zapadu. Na sjevernom Jadranu jaka bura, podno Velebita i olujna, a u Dalmaciji umjereno i jako jugo koje će postupno okretati na buru. Najviša temperatura uglavnom između 15 i 20, na istoku malo viša, a na Jadranu od 22 do 27 °C. (ŽC 112/dp)

parentium.com